Lansarea proiectului transfrontalier „Banat Honey Route” – Promovarea ecoturismului și turismului de sănătate în Banat


Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a găzduit în data de 16 septembrie 2025, evenimentul de lansare oficială a proiectului transfrontalier „Promovarea Ecoturismului și Turismului de Sănătate prin Intermediul Rutei Mierii din Banat” (Banat Honey Route), cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg IPA România–Serbia.

Proiectul își propune să pună în valoare potențialul natural și tradițiile apicole ale regiunii Banat, atât din România (județele Timiș și Caraș-Severin), cât și din Banatul de Sud (Serbia), prin dezvoltarea unei rute tematice dedicate mierii și produselor apicole.

Proiectul este implementat în parteneriat cu:

  • Agenția pentru Dezvoltare Regională „Banatul de Sud” Pancevo (Serbia)
  • Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
  • Asociația Crescătorilor de Albine – Filiala Timiș
  • Asociația Crescătorilor de Albine – Filiala Caraș-Severin

Aceste instituții colaborează pentru amenajarea traseului turistic tematic, dezvoltarea unor centre de informare, organizarea de activități educaționale și evenimente publice dedicate promovării produselor apicole și susținerii sustenabilității.

Ecoturismul și apicultura – factori cheie pentru dezvoltarea durabilă a Banatului

„Ruta Mierii din Banat” îmbină armonios tradiția și inovația, oferind turiștilor o experiență autentică, bazată pe biodiversitate, sănătate naturală și produse locale.

Totodată, proiectul contribuie la:

  • întărirea cooperării transfrontaliere româno-sârbe
  • sprijinirea economiei locale și a micilor producători
  • promovarea patrimoniului natural și apicol specific Banatului

„Ruta Mierii din Banat” se dorește a fi nu doar un concept turistic, ci și o platformă de promovare a biodiversității, a valorilor locale și a produselor tradiționale. Prin această inițiativă, turiștii vor putea descoperi experiențe autentice, în care natura, sănătatea și sustenabilitatea se îmbină armonios.

De asemenea, proiectul contribuie la întărirea cooperării transfrontaliere dintre România și Serbia și susține dezvoltarea economică locală, prin valorificarea patrimoniului natural și apicol al regiunii.

Oana Alexa

Comentarii

Știri - USVT

USVT redefinește standardele la Conferința de Presă AirMON

Consumatorii devin co-creatori de inovație alimentară în cadrul EIT Food RIS Consumer Engagement Labs: Premixuri vegane pentru controlul greutății (Proiect RIS-2325-19153-02)

SynBio Timisoara Hackathon - USVT

SynBio Timișoara Hackathon 2024 -USVT

Ediția a III-a a evenimentului Timișoara Food Summit 2024 la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara